Boktipset                                        by NYSTED 

Kärlekens Antarktis - Sara Stridsberg

"Livet. Döden. Snacket efteråt som man aldrig får höra. En lika smärtsamt skör som drabbande roman om ensamhet, svärta och bottenlös kärlek. En existentiell resa i tiden när den egentligen har stannat och hoppet borde lämnat för länge sedan. Vackraste jag läst på länge." 

Klubben  - Matilda Gustavsson

" I en sliten källarlokal bland idel plågade poeter, intellektuell briljans och konstnärshunger, suddas gränserna mellan rätt och fel oåterkalleligen ut. Kvar blir skammen. Men vem skall betala? Klubben är en nyanserad och tankeväckande djupdykning i kulturprofilens spår, som sakligt men sorgset, bekräftar den skeva maktbalansen i de finkulturella kretsarna. "

En sorts kärlek - Ray Kluun

" Fuck cancer. Nästan alla har en egen relation och reaktion på cancer. Men vad händer för de närmast anhöriga när det otänkbara sker och vad är egentligen äkta kärlek?  En sorts kärlek är en naken självbiografi om en av vår tids svåraste folksjukdomar, förbjudna tankar och sorgearbetets outgrundliga vägar. "

Hjärnstark - Anders Hansen

"Hjärnstark är ett stycke inspirerande populärvetenskap för alla som någon gång känt sig sega. Dumma. Glömska. Låga. Höga på livet. Eller sköra i själen. Vår hjärna är en svår mekanism att begripa sig på, i all sin briljans.  Ett organ som inte bara styr våra steg, utan dagligen utmanar våra känslor och beslut. Nu visar forskning att träning och motion, inte bara främjar, utan även förbättrar hjärnans funktioner och botar depressioner. En livsviktig lärdom i en tid då psykisk ohälsa ökar kraftigt bland barn och unga."

Den allvarsamma leken - Hjalmar Söderberg

"När Arvid Stjärnblom återser sin ungdomsförälskelse Lydia Stille efter tio år flammar känslorna upp på nytt. Det blir början på en lika förbjudet passionerad, som smärtsam affär, i 1900-talets Stockholm. Kärleken är tidlös och berättelsen om den plågade Arvids komplicerade känsloliv är lika aktuell nu som när den skrevs anno 1912. Ett litterärt kinderägg, som rymmer såväl stormig passion, som episk Stockholmsmagi. "

Nuckan - Malin Lindroth

"Den som söker upp ordet "nucka" i Svenska Akademiens ordlista kan där läsa att det är en nedsättande, men likväl vardaglig beskrivning av en ogift, äldre kvinna. Tillika ett skamfyllt epitet som sträcker sig generationer tillbaka. Men vad står det egentligen för idag, och vem står upp för nuckan, om inte nuckan själv? Med Nuckan gör Malin Lindroth upp med tvåsamhetsnormen, ensamheten och skulden som kommer med nuckskapet. Naket, läsvärt och plågsamt äkta."

Expedition L - Erlend Loe

"Alla som någon gång fått ett sjukt infall, vet att knasiga idéer har en tendens att fallera på sin egen orimlighet. Men visst finns det gånger då galenskapen segrar. Som till exempel när unge Erlend, inspirerad av upptäcktsresanden Thor Heyerdahl, utforskar den obebodda ön Manuae i Stilla havet, för att bevisa hur urbefolkningen en gång tog sig till Sydamerika. På skridskor. En fullkomligt skogstokig teori, som han befäster med ett Söderhavsäventyr som saknar motstycke. Det kan vara det knäppaste du läst när det kommer till reseskildringar, men också det roligaste. "

Haggan - Aase Berg

"Svek. Förtärande som ett nervgift. Att bli bedragen. Lämnad för någon annan. Hon, den andra kvinnan. Så vad händer när älskarinnan i sin tur blir ratad?
När Victor överger Thelma för sitt kärlekslösa äktenskap, är det som att något brister. Thelma blir Haggan - ett skoningslöst alter ego och pulserande raseri utan nåd.  Haggan hatar, men vägrar bli ett i raden av skuldbelagda offer. Istället gör hon det till sin yttersta uppgift att dissekera livslögnen i tvåsamhetsnormen, klassamhället och patriarkatet. Ett ursinnigt manifest som haggan själv beskriver allra bäst: Jag är i kvinnofällan. Nu jävlar ska jag ut. "


Fans - Fredrik Strage

"Att vara ett fan är att älska förbehållslöst. Det är längtan. Vånda. Väntan. Evig trohet i trängseln vid kravallstaketen. Tårdrypande nätter med en skrynklig autograf närmast hjärtat. Det är kort sagt, emotionellt, irrationellt och ganska tidskrävande. Om det vill sig illa, även farligt. I Fans djupdyker musikjournalisten Fredrik Strage i fenomenet fans och möter människorna som dyrkar eller blivit dyrkade. Det landar i en modern studie i populärkultur, förbjudna känslor och besatthet. Att älska gör ont."


Miniatyrmakaren - Jessie Burton

"När den oskuldsfulla Nella Oortman blir bortgift med den rike köpmannen Johannes Brandt i 1600-talets Amsterdam, ser hon fram emot den stora kärleken och ett liv i flärd. Istället blir hon bryskt mottagen och förpassad till ensamhet. Det skall visa sig att Johannes är en man med många hemligheter. I brist på annan förströelse finner Nella tröst i det dockskåp hon fått av sin nyblivne make i bröllopsgåva. Med exakta kopior i miniatyr speglar skåpet vardagen i hushållet på ett nästintill skrämmande vis. Bakom skapelsen står en mystisk miniatyrmakare. I samma takt som skåpet fylls på förstår Nella att familjen är i livsfara. Men var går gränsen mellan fantasi och verklighet - och vem är miniatyrmakaren?"

Stoner - John Williams

"Berättelsen om den strävsamma universitetsläraren William Stoner tar sin början i en stark längtan efter något annat. Som uppvuxen i en fattig lantbrukarfamilj är framtiden allt annat än ljus för den unge Stoner, när han av en slump lockas in i litteraturvetenskapens värld. Det blir början på en livslång kärleksrelation till konsten och en inre resa kantad av besvikelser och svek. Att läsa Stoner är att återupptäcka sin kunskapstörst när den tär som allra mest, men också ett uppvaknande vad gäller livsval och prioriteringar. En berörande historia och en inre dialog med hög igenkänning."


Förlåten - Agnes Lidbeck

"Som en del av livets stora gåta, är förlåtelse förstås utmärkt romanstoff. Säg den som inte krälat i stoftet i hopp om försoning, eller avslutat en relation när skepp och broar obönhörligen brunnit ned. I Agnes Lidbecks osentimentala familjetragedi om syskonparet Ellen och Maria ligger rivalitet och avund som en blöt filt över de krampaktiga försöken att mötas. En plågsam och närgången studie i cementerade roller och komplicerade blodsband som utmanar sin läsare - för vad är vi utan förlåtelse?"

Egenmäktigt förfarande: en roman om kärlek - Lena Andersson

"Kärleken är blind. Den kan också vara banal, gränsöverskridande och brutal. När Ester Nilsson förälskar i den egenkära konstnären Hugo Rask förlorar hon fullkomligt greppet om tillvaron. Passionen blir till en besatthet som sakta bryter ned hennes intellekt och tär på omgivningen. Ett beteende lika tragikomiskt plågsamt som bekant, för den som själv förvirrat sig i dejtingdjungeln eller förälskat sig i kärleken. Det är sannerligen ingen vacker historia, men likväl alldeles, alldeles underbart. "

Vildhavre: Sista brevet till pappa - Otto Gabrielsson

"Du har hört den förut. Berättelsen om den frånvarande föräldern. Det avvisade barnet och den kärleksfattiga uppväxten. Kanske har du dragit paralleller till din egen barndom. Kanske har du ställt dig främmande till ett sådant skeende. Alla barn har väl rätt till sina föräldrar, eller? Så var lämnar det då barnet som växer upp dokumenterat oönskad? I Vildhavre - Sista brevet till pappa gör Otto Gabrielsson ett sista försök att nå sin numera döde far, kulturmannen Jörn Donner, i ett självutlämnande och gränslöst avskedsbrev. Smärtsamt är bara förnamnet."

Den vidunderliga kärlekens historia - Carl-Johan Vallgren

"Det är inte mycket som talar för den vanskapte dvärgen Hercule Barfuss. Döv och stum med nästintill övernaturliga förmågor, präglas hans levnadsöde av utanförskap, hat och förföljelse.
Och där hade förstås berättelsen kunnat sluta om det inte vore för den unga Henriette Vogel, som väljer att se Hercule för den enastående man han faktiskt är. Så inleds en dramatisk resa genom två sekel där ord är överflödiga, lika sorgset vacker som brutal att följa."